Ελληνικά

Αίτηση προς τον ΈρικΧόλντερ, Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ελευθερώστε τον Μούμια Αμπού Τζαμάλ

Λόγω της διεθνούς προσοχής που θα τραβούσε, μια νίκη στην υπόθεση του Mούμια Αμπού Τζαμάλ – ενός από τους πιο γνωστούς πολιτικούς κρατούμενους στον κόσμο – θα δημιουργούσε μια κρίση νομιμότητας στο σύστημα μαζικών φυλακίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους του. Οι συνταγματικές παραβιάσεις σε αυτή την περίπτωση είναι μοναδικές, καθώς και χαρακτηριστικά ενός ευρύτερου προβλήματος στην απονομή της δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στα τοπικά δικαστήρια, τα οποία φυλακίζουν δυσανάλογα μέλη των έγχρωμων κοινοτήτων σε πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια, μεταξύ άλλων. Οι παραβάσεις στην περίπτωση του AμπούΤζαμάλ είναι μοναδικές λόγω του πολιτικοποιημένου χαρακτήρα της υπόθεσης, η οποία αφορά στη δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού από έναν μαύρο άνδρα. Επίσης, πριν από τη σύλληψή του, ο AμπούΤζαμάλ παρακολουθείτο στενά από το FBI και την αστυνομία της Φιλαδέλφεια, λόγω του ακτιβισμού του και της μαχητικής του δημοσιογραφίας. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις παραβάσεις στην περίπτωση θίγουν το ζήτημα των παράνομωνφυλακίσεων στα πλαίσια του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αυτές περιλαμβάνουν τη διαφθορά και τη χειραγώγηση των αποδεικτικών στοιχείων από την Αστυνομία γπροκειμένου να αποσπαστεί μια καταδικαστική απόφαση, διάφορα παραπτώματα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης, την προκατάληψη εκ μέρους των δικαστών, και τις διακρίσεις στην επιλογή του σώματος των ενόρκων. Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, αυτές οι παραβιάσεις έχουν οδηγήσει στη δυσανάλογη φυλάκιση έγχρωμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν καταστήσει τις μαζικές φυλακίσεις των αφρο-Αμερικανών και Λατίνων μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας.

Προς:

Τον Γενικό Εισαγγελέα ΈρικΧόλντερ, Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τον Κυβερνήτης Τον Κόρμπετ, Γραφείο του Κυβερνήτη της Πενσιλβάνια

Τον Εισαγγελέα Ρ. ΣεθΓουίλιαμς,  Γραφείο του Εισαγγελέα της Φιλαδέλφεια

Εμείς, οι υπογράφοντες, καλoύμετονΓενικό ΕισαγγελέαΈρικΧολντερκαιτοΥπουργείο Δικαιοσύνης τωνΗΠΑ ναπαρέμβουν στην υπόθεσητουMούμια Αμπού Τζαμάλ. Το 2011, η θανατική ποινήγια αυτόν τονπαγκοσμίου φήμηςδημοσιογράφοκρίθηκε αντισυνταγματικήκαιμετατράπηκεσε ισόβια κάθειρξηχωρίς δικαίωμα έφεσης,για την υποτιθέμενη δολοφονίατου αστυνομικού ΝτάνιελΦόλκνερτο 1981 στη Φιλαδέλφεια. Ο Αμπού Τζαμάλ είναι ένας εξέχονπολίτης ο οποίοςδιώκεταιγια φυλετικούς λόγους καιεξαιτίαςτωνπολιτικών του φρονημάτωναπό τοΑστυνομικό Τμήματης Φιλαδέλφειας, το οποίο έχει μιαμακρά ιστορίαβαρβαρότηταςκαι διαφθοράς. Για τριάντα χρόνια, του έχουν στερηθείτα πιο στοιχειώδη δικαιώματάτου.

Η συστημική διαφθορά της Αστυνομίας, η κακή συμπεριφορά των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών, και η συνεχόμενη δήλωση αθωότητας εκ μέρους του Αμπού Τζαμάλ, έχουν καταστήσει την υπόθεση αυτή ένα παγκόσμιο σύμβολο της αποτυχημένης Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το 2000, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι η υπόθεση “ήταν αθεράπευτα στιγματισμένη από πολιτικά και φυλετικά ζητήματα και δεν πληρεί τις ελάχιστες διεθνείς προδιαγραφές για μια δίκαιη δίκη.”

Δεδομένου ότι για 28 χρόνια ο Αμπού Τζαμάλ υποβλήθηκε άδικα σε απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης, φτάνοντας στα όρια του θανάτου, δεδομένου ότι από τότε του έχει στερηθεί το δικαίωμα του σε μια δίκαιη δίκη σύμφωνα με την πέμπτη τροποποίηση του Συντάγματος, και δεδομένου ότι υπάρχει μια συνεχόμενη ιστορία αστυνομικής διαφθοράς και συνωμοσίας στην περίπτωση του, καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προτείνει στον κυβερνήτη της ΠενσυλβάνιαΤομΚόρμπετ την άμεση αποφυλάκιση του Μούμια Αμπού Τζαμάλ.

Δικαστικά και εισαγγελικά παραπτώματα

• Το επιχείρημα της Εισαγγελίας βασίζεται στην εσφαλμένη υπόθεση ότι μόνο τρεις άνθρωποι ήταν παρόντες κατά τη χρονική στιγμή των πυροβολισμών. Όμως ένα τέταρτο άτομο – ο πιθανός δράστης – θεάθηκε να διαφεύγει από το σημείο εκείνο αφότου ο αστυνομικός Φόλκνερ δέχτηκε τους πυροβολισμούς. Η Αστυνομία, ο εισαγγελέας Τζο Μακ Γκιλ, και ο δικαστής που προήδρευσε στην αρχική δίκη, αγνόησαν αυτές τις πληροφορίες που κατέθεσαν τόσο η υπεράσπιση όσο και οι ένορκοι.

• Ο Αμπού Τζαμάλ κρίθηκε ένοχος ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Δεν διαπιστώθηκε ότι η σφαίρα που σκότωσε τον αστυνομικό Φόλκνερ ανήκε στο όπλο του Αμπού Τζαμάλ. Η αστυνομία δεν πραγματοποίησε τις συνηθισμένες έρευνες ρουτίνας, οι οποίες θα είχαν αποδείξει ότι αυτός δεν πυροβόλησε με κανένα όπλο εκείνο το βράδυ.

• Οι φωτογραφίες από το σημείο του εγκλήματος που έβγαλε ένας freelanceδημοσιογράφος, και οι οποίες διαψεύδουν τα βασικά σημεία της θεωρίας που υποστηρίζει το Κράτος, ποτέ δεν δόθηκαν στη διάθεση της υπεράσπισης ή των ενόρκων.

• Ένα στενογράφος του δικαστηρίου κατέθεσε ενόρκως ότι κατά τη διάρκεια της δίκης άκουσε το δικαστή ΆλμπερτΣάμπο να λέει «θα τους βοηθήσω να τηγανίσουμε το αράπη».

Αστυνομική διαφθορά

• Το 1979, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε μία αγωγή χωρίς προηγούμενο εναντίον του δημάρχου της Φιλαδέλφειας και 21 ανωτέρων στελεχών της Αστυνομίας και της κυβέρνησης της πόλης. Τα συμπεράσματά τους; Ότι η στάση του αστυνομικού τμήματος – η οποία περιελάμβανε πυροβολισμούς ενάντια υπόπτων που δεν είχαν ασκήσει βία, κακομεταχείριση κρατούμενων με χειροπέδες και χειραγώγηση αποδεικτικών στοιχείων – “προκαλεί αναταραχή στις συνειδήσεις​​”.

• Οι αξιωματικοί που συνέλαβαν και κακοποίησαν τον Αμπού Τζαμάλ ήταν από την περιοχή 6, στην οποία διεξαγόταν μία άλλη ομοσπονδιακή έρευνα για τη διαφθορά στην αστυνομία από το γραφείο της Ομοσπονδιακής Γενικής Εισαγγελίας της Φιλαδέλφεια, με την έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον ΡόναλντΡίγκαν.

• Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον το ένα τρίτο από τους 34 υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση του AμπούΤζαμάλ, συμπεριλαμβανομένουτου υψηλότερου στην ιεραρχία αξιωματικού που βρέθηκε στο σημείο του εγκλήματος, του επιθεωρητή Αλφόνσο Τζιορντάνο, κρίθηκαν ένοχοι για απόλυτη διαφθορά, εκβιασμούς και αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων για να αποσπάσουν καταδικαστικές αποφάσεις.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να στηρίξει την απελευθέρωση του Mούμια Αμπού Τζαμάλ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s